• Astro International

Gabrovo, oraşul umorului şi glumelor

Oraşul Gabrovo se găseşte în centrul Bulgariei, având în apropiere versantul nordic al muntelui Stara Planina sau Balcanii Mari. Are o populaţie de 60.281 de locuitori (în 2009). Este capitala regiunii Gabrovo şi este scăldat de râul Yantra. Se găseşte la 274 km sud – vest de Varna, la 150 km nord – est de Plovdiv, la 46 km sud – vest de Veliko Tarnovo, la 48 km nord de Kazanlak şi la 28 km sud – est de Sevlievo.

Foto de Todor Bozhinov, sursă Wikipedia.

Foto de Todor Bozhinov, sursă Wikipedia.

Gabrovo este recunoscut ca oraşul umorului şi glumelor. Casa de Umor şi de Satiră are 10 săli, o suprafaţă de 8000 m2 şi lucrări din peste 153 de ţării. Colecţia acestui aşezământ de cultură serveşte ca bază de studiu şi la popularizarea satirei. În luna mai, aici are loc o manifestare internaţională dedicată umorului.

Oraşul este construit pe unul din drumurile importante care traversează lanţul muntos, turiştii putând admira o regiune foarte pitorească, valea Yantrei. La Gabrovo se găseşte o biserică din sec. XIX. Datorită industriei sale puternice, la începutul sec. XX, oraşul a primit porecla de Manchesterul bulgar.

Principalele sale puncte de interes turistic sunt: prima şcoală laică din Bulgaria (gimnazul Aprilov, 1835) şi muzeul satirei şi umorului. În apropiere se găseşte satul etnografic Etara, mănăstirea Sokolski, mănăstirea Dryanovo, staţiunea de schi Uzana, satul Bojentsi (sau Bozhentsi) înscrise în patrimoniul UNESCO.

5.00 avg. rating (100% score) - 1 vote
Etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Aparut Vandut