• Astro International

Lawrence al Arabiei. Mit şi realităţi

Există oameni al căror destin depăşeşte timpul lor. Puţini oameni devin legende. Lawrence al Arabiei este unul dintre aceştia. Colonelul Lawrence este una dintre marile figuri de aventurieri ai secolului XX. Dar, este în acelaşi timp un om enigmatic. Cine era cu adevărat Lawrence al Arabiei? Un simplu agent secret sau un erou?

 


Thomas Edward Lawrence s-a născut în 1888 la Tremadoc, în Ţara Galilor. Era un copil întreprinzător, curajos şi uneori extrem de violent. La vârsta de 10 ani, a descoperit că era născut din « flori ». Tatăl său, un mic nobil irlandez, fugise cu guvernanta celor patru copii ai săi. Thomas era deci un copil adulterin care se simţea foarte atras de mama sa, pe care o iubea enorm.

Conform unora, el şi-a combătut homosexualitatea ducând o viaţă neprihănită, făcând exerciţii fizice, muncă şi severitate morală. Aici se găseşte una dintre cheile personalităţii sale. Aceste componente psihologice îi vor hrăni personalitatea.

Lawrence a urmat studii de arheologie la Oxford şi a participat între 1909 şi 1914 la campanii militare în Arabia. Acolo, în contact cu beduinii care l-au învăţat araba şi cărora le-a adoptat costumul, el a plănuit de a realiza un mare imperiu arab, plasat însă sub influenţa britanică.

Cunoscând perfect Orientul-Apropiat, el a intrat în serviciul cartografic al armatei engleze din Egipt în 1914. Nu putea fi încorporat în armată datorită înălţimii sale mici… Turcii, care controlau Siria, Palestina şi Arabia, s-au aliat cu germanii şi au ameninţat atunci canalul de Suez.

 

Cuceritorul

Lawrence a fost ales de serviciile secrete britanice pentru a favoriza revolta arabilor contra Imperiului otoman. Graţie curajului său, eroismului său în luptă şi talentelor sale diplomatice, Lawrence a reuşit ca în scurt timp să federalizeze triburile beduine în jurul şefului de la Mecca, Hussein, şi a fiului său, emirul Faysal. Împreună, ei au purtat împotriva turcilor o guerillă neîncetată, efectuând operaţii de hărţuire a tremurilor militare.

Lawrence şi beduinii, încorporaţi în armata generalului Allenby, au pus stăpânire pe Aqaba, la nord-est de Marea Roşie (în 1917). Făcut prizonier de turci, Lawrence a tăcut, deşi a fost supus torturii, apoi a evadat şi şi-a condus armata până la Damasc, pe care a cucerit-o în 1918.

El l-a susţinut pe Hussein pentru a constitui un mare regat regrupând toate regiunile arabe din Orientul – Mijlociu. Dar, în 1920, tratatul de la Sevres între Aliaţi şi Turcia s-a dovedit a fi o mare decepţie pentru el. S-a simţit trădat de Marea Britanie, care, în urma acordului Sykes – Picot, a abondat Siria şi Libanul în favoarea Franţei.

În acest timp, graţie ajutorului lui Lawrence, în 1921, emirul Faysal a devenit regele Iraqului şi fratele său Abdulla, emir al Transiordaniei.

 

Reîntoarcerea la anonimat

Sursa Lowell Thomas. "With Lawrence in Arabia", Wikipedia.

Sursa Lowell Thomas. “With Lawrence in Arabia”, Wikipedia.

Lawrence a revenit în Anglia în 1922, aureolat de un imens prestigiu militar, dar amărât şi profund decepţionat. Churchill i-a propus o carieră diplomatică pe care însă a refuzat-o. Şi s-a înrolat ca simplu soldat în Royal Air Force sub numele de Ross.

În 1926, a publicat o carte, care pune în scenă personajul său romantic şi plin de aventură. Este o mărturie despre război şi o frescă a epocii sale, autobiografia unui bărbat care nu mai credea în idealurile sale şi decepţionat de realitatea politică. Lawrence şi-a părăsit regimentul la 26 februarie 1935, decis de a înfrunta viaţa ca civil.

S-a retras la Clouds Hill. Încă tânăr, se simţea devalorizat de această retragere anticipată. La 13 mai 1935, el şi-a părăsit domiciliul pe o motocicletă pentru a pune nişte scrisori. La întoarcerea din satul vecin, către ora 11:20, s-a ciocnit de o furgonetă neagră şi s-a răsturnat brutal, lovind roata din spate a bicicletei unui băiat. Aruncat, a fost apoi transportat la spitalul militar din Bovington, unde a murit şase zile mai târziu la vârsta de 47 de ani.

Autorităţile britanice au încercat să evite orice publicitate cu privire la accident. În lipsă de informaţii precise, ziarele au vehiculat zvonuri incredibile şi neverificate. Dar este adevărat şi că ancheta făcută de armată prezenta zone de umbră. De exemplu, mai mulţi martori au afirmat că au văzut o maşină neagră însă nu s-a menţionat în raport.

 

Ipotezele despre moartea lui

. Lawrence fusese însărcinat de a conduce o misiune ultrasecretă în Orientul-Mijlociu.

. El a fost asasinat de serviciile secrete ale unei puteri străine.

. Sinuciderea nu a fost exclusă, numai că a doua zi, Lawrence se pregătea să-l întâlnească pe Williamson. El petrecuse o parte din zi pentru a pregăti împreună cu bucătăreasa sa detaliile dejunului.

Lawrence a jucat un rol incontestabil în istoria relaţiilor între Occident şi Orientul-Mijlociu. El a visat o mare naţiune arabă, dar acest vis s-a lovit de ambiţiile coloniale ale Angliei şi Franţei care şi-au împărţit Orientul-Mijlociu.

Lawrence a devenit un mit pentru noua generaţie dornică de aventuri. Nimeni nu putea admite că un asemenea om a murit într-un banal accident de circulaţie. Deşi, aşa s-a întâmplat. Nu există niciun mister în această privinţă. Dar el a rămas eroul aureolat de un anume mister şi toţi doreau să-l privească astfel.

5.00 avg. rating (100% score) - 1 vote
Etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Aparut Vandut